Hisztéria a TOP-on!

Hisztéria a TOP-on!

Harmadik helyezést ért el Magyarország a Fagylalt Európa Bajnokságon. A csapat egyik tagja Füredi Krisztián, a Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza. 

Hazánk most kapott először lehetőséget arra, hogy csapatszinten is megmérettesse magát 6 európai országgal. A Riminiben tartott európai döntőn részt vett Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Ausztria és az Egyesült Királyság.

A csapatot minden országnak ugyanúgy kellett összeállítania: egy fagylaltmesterből (a magyar csapatban Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezető cukrásza), egy cukrász szakemberből (Füredi Krisztián, Hisztéria Cukrászda vezető cukrásza), valamint egy csapatkapitányból (Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó fagylaltmestere).

Büszkék vagyunk rá, hogy a hazai csapat a magyar ízvilágot bemutató fagyos desszertkülönlegességeket készített:

Első versenyszám egy dekorált fagylalttégely elkészítése és bemutatása volt. Hazánk a fehércsokoládé mellett döntött, amelyet licsivel, málnával és egy enyhén sós tökmagropogóssal, illetve variegátóval egészített ki.

A második versenyszám egy fagylalttorta volt, amelyen a magyar hagyományokat követve itt a barackos túrógombóc jegyei mutatkoztak meg, édes tejfölhab fagylalt, vaníliás túró fagylalt, édes-fahéjas morzsa, valamint egy enyhén sós, barackos cremeux kíséretében.

A versenyen nem csak a torta kinézetét, hanem a vágási felületet is pontozta a zsűri.

A harmadik versenyszám egy monodesszert volt, ahol a hazai csapat egy toboz formájú desszert mellett tette le a voksát, amely egy mogyorófagylaltból, egy enyhén savanykás feketeribizli cremeux-ból, egy feketeribizli mousse-ból, valamint egy tonkababos mogyoró cremeux-ból és mogyoró mousse-ból állt. Ezt megkoronázta egy édes, mogyorós morzsa a desszert körül, amelyet a csapattagok egy málna-áfonya-ibolya zselével egészítettek ki. A tálalást sem bízták a véletlenre, ugyanis az egész desszert egy üvegbúra alatt csücsült, amelyet erdei gyümölcs füst vett körül, ezt egy karamellszobor-kompozíció tette teljessé.

A versenynek óriási volt a tétje, hiszen a 7 induló nemzet közül a zsűri csak 4 csapatnak adott lehetőséget arra, hogy megszerezze a kvalifikációt a jövő évi Gelato World Cup-ra és képviselje saját nemzetét a világversenyen.

Magyarország bronzérmes lett a Fagylalt Európa Bajnokságon, így 2024 januárjában ott lesz a fagylalt világkupán!